ХАОСЪТ НАДМИНА ОЧАКВАНИЯТА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/haosat-nadmina-ochakvaniyata/16451 SvobodnoSlovo.eu
ХАОСЪТ НАДМИНА ОЧАКВАНИЯТА

Всички ние сме свикнали със законодателната безпомощност на народните представители и с безумието на управляващите. Но сега, по време на карантината, нещата започнаха да излизат извън контрол. Извънредното положение показа цялата безпомощност на държавата и най-вече липсата на капацитет и мисъл за хората. Не се обсъждат и не са взети решения за едни от най-важните проблеми.

Например при 800 000 здравнонеосигурени, какво се случва, ако се разболеят? Тези хора - какво правим с тях, погребваме ги? По какъв начин ще бъде уредено да бъдат приети в болница, да получат лекарска помощ? По какъв начин ще получат и лекарства, ако не могат да си купят сами. Това също не е помислено. Чак днес се сетиха, че ако поставеният под карантина е самотен и няма близки, няма кой да му занесе храна и лекарства.

А иначе какво правим? Под страх от затвор тези хора трябваше да стоят и да умират от глад. Отново никаква мисъл. И с прочутото събиране на декларации на КПП-тата. Просто да се осъществява една дейност. Оказва се, че всички действия са хаотични. Както и вчера посочих, заповедите на Министерство на здравеопазването постоянно се изменят, допълват, отменят. При положение, че са задължителни за всички нас, дори юристите трудно се ориентираме в този правен хаос. На практика Министърът на здравеопазването получи един извънреден статут да определя живота ни, да определя кой има свобода на придвижване, да определя кой ще си стои в къщи под домашен арест, тоест карантина, да определя кой може да напуска града, как да отидеш до съседния град.

Съвсем елементарни неща, за които никой не помисли. Никой не помисли и за бързите кредити. Как хората ще си плащат и наемите. Няма никакво разсрочване за другите задължения. Даже кметът на Пловдив да си плащат данъците, за да има пари в общината. Само че хората откъде да ги вземат тези пари, когато се притесняват за бъдещето си. И когато приоритет не са им заплатите на администрацията, а приоритет е да могат да нахранят семействата си, да могат да ги осигурят, да могат да си платят сметките, телефоните.

Защото съвсем скоро, поради липса на пари, ще започнат да изключват телефоните на хората. Тогава няма да могат да се обадят, ако са болни, ако нямат храна. Какво правим - събираме пак трупове по къщите ли? Ако има нужда от помощ? Крайно време е премиерът, вместо да се чуди как да продава защитни облекла и средства на австрийския канцлер, с когото преди време се подигра, че пътувал в обикновена класа в самолета, а не като него - с отделен правителствен самолет, вместо да се хвали с кои европейски лидери е говорил и как са го хвалили, да събере екип от експерти по право, по икономика и по здравеопазване, които да предложат адекватни мерки.

Защото се разбра, че калинките на ГЕРБ не стават!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.