ПЪЛЗЯЩА ПРОДИКТАТУРА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/palzyashta-prodiktatura/16670 SvobodnoSlovo.eu
ПЪЛЗЯЩА ПРОДИКТАТУРА

Принципно съдебни решения не се коментират, а се изпълняват. Но Конституционният съд не е част от съдебната система и поради това и позволявам да изкажа становище какво се случи днес там. Конституционните съдии допуснаха с 9:3 гласа до разглеждане по същество искането на главния прокурор Иван Гешев дали може да бъде разследван Президента. Знаем поводът за искането - подслушаните разговори за искани от Оная Комисия по корупцията документи за втория трудов договор на госпожа Десисава Радева.

В момент, в който в Испания разследват българският премиер за пране на пари, главният прокурор на България решава, че от национално значение и съществена важност е дали Първата дама преди съпругът й да й стане съпруг и Президент, е имала втори трудов договор. Съпоставката на двете неща не се побира в рамките на интелектуалното мислене, но явно намира основа в интелекта на Гешев, който е с определена насоченост.

И отново ще посоча, че ГЕРБ овладяха цялата държава. А Конституционният съд, който трябва да е напълно независим, се състои от хора, голямата част от които са политически назначения. Защото както и ВСС, конституционните съдии се избират по следния начин: 1/3 от Народното събрание /тоест от управляващото политическо мнозинство/, 1/3 се посочват от Президента, 1/3 от ВАС и ВКС - общи събрания на колегиите. Знайно е, че КС е удобен пристан за свършилите някаква работа /не искам да казвам поръчка/, за управляващите. Там приключват кариерата си видни юристи, които са дълбокоуважавани, но и магистрати, които са били ръководители на някой съд, омбудсмани и т.н.. Не е чудно, че решенията често са в унисон с управляващото мнозинство.

Интересно е и друго. Все още в състава на Конституционния съд е Филип Димитров, когото аз считам за съпричастен към унищожаването на българското селско стопанство и икономика, както и навлизането на соросоидите в България. Същият е отскоро член и на Венецианската комисия, която доскоро постоянно настояваше българският главен прокурор да може да бъде независимо разследван. Защото подобна ситуация да е над всички останали власти и недосегаем, е неприемлива в цивилизованата част на Европа. Въпреки това, Гешев продължава да е недосегаем, а Филип Димитров удобно мълчи по този въпрос. Но пък гласува да се допусне искането на Гешев да се разследва Президента.

Абсурдите в България са много. Като се започне от заложеното в Конституцията нарушение на разделението на властите и постоянните и вече успешни опити за овладяване на съдебната система.

И какво ни остава? Надежда? Лаура Кьовеши няма да ни оправи! Ако сами не се изправим. "1984"!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.