КОЙТО ВЕДНЪЖ Е ПРЕДАЛ, ИЗМАМИЛ И ПОЛЯЛ С КАЛ НЯКОГО, СЪЩОТО ЩЕ НАПРАВИ И С ВАС

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/koyto-vednazh-e-predal-izmamil-i-polyal-s-kal-nyakogo-sashtoto-shte-napravi-i-s-vas/143034 SvobodnoSlovo.eu
КОЙТО ВЕДНЪЖ Е ПРЕДАЛ, ИЗМАМИЛ И ПОЛЯЛ С КАЛ НЯКОГО, СЪЩОТО ЩЕ НАПРАВИ И С ВАС


Онова, което човек е направил с други, същото ще направи и с вас. Наивно е да смятате себе си за изключение. Защото вие сте нещо друго.
Тацит е описал сцена, в която принуждават философа Сенека да се самоубие. Имало такава екзекуция в Древния Рим – хуманно предлагали човек сам да се лиши от живота.
И възрастният философ се плеснал по челото. Действително – казал си той, - какво съм очаквал?! Много глупаво от моя страна да храня нелепи надежди.

Нерон убил майка си, брат си и жена си. И главата й подарил на новата си жена като сватбен подарък. Съвършено логично е, че ще убие и своя учител. Същността му е такава. Той постъпва еднакво с всички.
Жалко, че късно дошло просветлението у философа. Той се надявал, че Нерон ще съхрани живота му, нали е негов учител, а вече и пенсионер, старец. Напразно се надявал.
С нас ще постъпят точно така, както са свикнали да постъпват с другите. Предавал ли е човекът онези, за чиято сметка е живял, непременно и нас ще предаде. Поливал ли е с кал онези, с които е дружил или спал, задължително и нас ще полее с мръсотия.

За да разберете как ще свършат вашите отношения, вижте как са завършили отношенията на този човек с другите.
Много хора изпадат в наивни илюзии. Дори мъдрият Сенека  дълбоко в душата си се надявал, че с него ще постъпят по друг начин. Че той ще е изключение.
Ето защо ние някак се надяваме, че нас лично няма да ни предадат, няма да ни наклеветят, няма да ни измамят, няма да ни предадат на враговете…

Това са илюзии, като тази – „всички ще измрат, а аз ще остана…“.
Или „с мене такова нещо няма да се случи“. От тези илюзии трябва да се избавяме колкото може по-бързо.
И ето най-добрия начин да разберете що за човек имате до себе си. Просто вижте как са завършвали неговите отношения. Как е приключвал контактите. И много неща ще ви станат ясни и очаквани…

Анна Кирьянова

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.