Как агент Шиши Каракачанов се готви да прахоса 100 милиона за 70-годишни самолети!

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/kak-agent-shishi-karakachanov-se-gotvi-da-prahosa-100-miliona-za-70-godishni-samoleti/21926 SvobodnoSlovo.eu
Как агент Шиши Каракачанов се готви да прахоса 100 милиона за 70-годишни самолети!

Министерство на отбраната пусна нецелесъобразена обществена поръчка, с евентуално реализиране на която биха били пръснати на вятъра близо 100 млн. лв. от хазната за ремонт на старата руска техника.

Става дума за удължаване на ресурса на 14 щурмови самолета Су-25, които са базирани  в авиобаза Безмер. За никого не е тайна, че разработката на този модел аероплани датира от края на 60-те години на миналия век и въпросните машини не отговарят по никакъв начин на натовски стандарти.  Така вместо в синхрон със съседните ни държави като Гърция и Турция, които отдавна разполагат с американски изтребители кято F-16, с каквито о края на годината ще се оборудват и румънските ВВС, Мо цели да налее по всяка вероятност в ембаргова Русия огромна сума за поддръжката на никому непотребна, овехтяла военна техника.

ДОГОВОР

Според документацията към скандалния търг, договорът за който следва директно договаряне, от МО настояват работата по овехтелите машини, чийто ресурс бил изтекъл преди цяло десетилетие, да се извърши от ОАО  “Комрания Сухой” или под нейният надзор. За участие в поръчката били допуснати само две компании- руската “Обединена авиостроителна корпорация”- ПАО ОАК и беларуската  “Авиоремонтен завод  558”, Барановичи. Сумата за ремонта на старите машини пък възлиза на 49.2 млн.лева, но в рамките на 48-те месеца за изпълнение на проекта възложителят имал право да сключи договори, чиято обща стойност да достигне цели 99 млн. лева.

Същите тези пари биха могли да отидат за покупка на така необходимите ни съвместими със системите за отбрана на НАТО нови изтребители, поради липсата на каквито за 14 години членство в Алианса България така и не се включи в нито една съвместна мисия на НАТО. А защо не и за нови кораби за ВМС или за рестартирания проект за модернициране на Сухопътните войски с покупка на натонски бронирани машини, от каквито пехотата ни отдавна изпитва остра нужда.

ПЛАН

Утвърденият от парламента план предвижда за новите изтрбители които със сигурност биха могли да осигурят далеч по- добра от щурмоваците Су- 25  поддръжка на сухопътните ни сили от въздух, родните ВВС трябва да се сдобият с общо две ескадрили от по осем самолета. За първата са предвидени 1,8 млрд. Лева, които ке се изплащат в рамките на 10 години. Ккато писа Телеграф за новата придобивка на ВВС страната ни трябвада поиска общо 12 оферти от 7 държави, цели 4 от които са именна за F-16 , а други две за 18. Самият F-16 е най- разпространиният изтребител в света, претъпял е множествомодернизации и не случайно Румъния вече закупи машини от този модел. Многоцелевият боен самолет е доказал многократно своите възможности във воденето на въздушен бой, нанасянето на удари по наземни цели и охраната на въздушното пространство, известно в страните членки на НАТО още като  Air policing=

Резултат с изображение за шкембе войвода

bnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.