Опасни връзки: Домусчиев не обича сегашната власт, защото обича предишната

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/opasni-vrazki-domuschiev-ne-obicha-segashnata-vlast-zashtoto-obicha-predishnata/2664 SvobodnoSlovo.eu
Опасни връзки: Домусчиев не обича сегашната власт, защото обича предишната

Богаташът Кирил Домусчиев заплашва правителството с протест на работодателите. Мотивът е, че премиерът и министрите не изпълнявали поетите ангажименти. Звучи логично, но всъщност е голяма наглост.

Ще поясня.

Сегашното правителство функционира като такова от 13 декември 2021 година. Работи малко повече от пет месец. Два месеца след началото на мандата руските войки нахлуха в Украйна и започна кръвопролитна война. България се оказа косвена жертва. Путин не изпълни поетия ангажимент, че няма да напада суверенната държава, но това явно не касае Домусчиев. Той се интересува какво става у нас.

А става следното: договори се газ, който да замести руския, който бе спрян – забележете – от Кремъл. Като наказание. Довършва в бързи срокове диверсификационната връзка с Гърция, която скъпият на кириловото сърце приятел Борисов не завърши десетина години. Наложи се да приемем десетки хиляди бежанци от воюваща за свободата си Украйна. Компенсира се инфлацията – може би не на 100% успешно, но се работи по проблема. Законодателно се закриват бухалките на Борисов и мафията – специализираните прокуратура и съд. Задават с промени в другата бухалка – КПКОНПИ. Главният бухалкаджия Иван Гешев е под напрежение – той знае защо, скоро ще знаят всички. Преговаря се с пътни компании, транспортния бранш, търсят се варианти за попълване на запасите с жито и други култури и продукти.

И други такива „дреболии“.

Домусчиев (наричан от някои „Гелосания“, който прякор няма да използваме по естетически причини) е начело на работодателската КРИБА от 2014 година. Само месеци след това важно събитие се случи друго епично такова: тогавашният премиер Бойко Борисов откри в Разград трибуна на стадиона на „Лудогорец“, собственост на Киро, която носи името на румънския футболист Козмин Моци.

По същото време стана ясно, че съсед на Домусчиев в притежавания от него ултра луксозен комплекс „Есте Хоум енд Спа“ е не кой да е, а самият финансов министър Владислав Горанов. Същият, който отпусна по разпореждане на Борисов 5 милиона от парите на данъкоплатците за трибуната „Моци“ и присътва при неговото откриване… Горанов живее там безплатно, но това е друга тема, а и Киро не е недоволен от това.

Сещам се и за едни питания на служебния министър Христо Алексиев за това как при придобиването на концесията на порт Бургас от Домусчиев държавата е била ощетена с 27 млн лева и как един стратегичски обект е взет на концесия за 47 години на цената на един апартамент. Но да не издребняваме.

През всичките тези години Домусчиев и КРИБ не се възмутиха нито веднъж от пладнешкия грабеж, на който правителствата на ГЕРБ и Борисов подложиха България. Нито веднъж не се възмути от това, че сме първи по корупция в ЕС и последни по всички показатели определящи стандарта на живот. Нещо повече, бизнесменът, според някои твърдения, е поддържал топли отношения не само с Борисов, но и с хора от неговия най-близък кръг. Говорим за чиста и честна дружба разбира се.

На петия месец от управлението на сегашния кабинет обаче, Домусчиев е недоволен и се заканва да вади протести. Какъв принципен човек, а?

Богатството поражда скъперничество и арогантност, - учи Еврипид. Вярвате ли на древния поет и драматург?

Преди дни във Фрог нюз публикувахме информация за разкрития на колосална корупция в България в нов американски доклад. Освен случаи на такава в кръга на Борисов, се съдържа и информация за съмнителни и престъпни връзки на властта с олигарси. Не знаем дали Домусчиев фигурира там, но той със сигурност е наясно. Знаем само, че е честен бизнесмен и е изкарал милионите си с пот на челото. И много държи правителството да си изпълнява ангажиментите както той своите към… когото трябва. Изглежда трябва да сме благодарни на Киро Домусчиев, а не да се радваме на новините за задаващи се съдебни процеси за такива като него, както се говори...

Емил Азар

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.