Опрощават 1,6 млн. дългове в "Столипиново" и "Шекер махала"! За циганите може, за българите не!

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/oproshtavat-16-mln-dalgove-v-stolipinovo-i-sheker-mahala-za-ciganite-mozhe-za-balgarite-ne/20274 SvobodnoSlovo.eu
Опрощават 1,6 млн. дългове в "Столипиново" и "Шекер махала"! За циганите може, за българите не!

Опрощаването на 1,6 млн. лева дългове в "Столипиново" и "Шекер махала" от общината е предизборен популизъм.

Това заявиха от ВМРО в свое становище до медиите във връзка с намерението на Община Пловдив да опрости дълговете на наемателите на общински жилища в циганските махали.

Според тях това е двоен стандарт спрямо останалите български граждани, които са наематели на общински жилища. Те изразиха мнение, че подобно предложение, особено предвид предстоящите избори, прилича на опит за купуване на симпатии.

Пред законите всички български граждани следва да бъдат равни и еднакво да се ползват от предоставените права, но също така и да бъдат съвестни изпълнители на определени задължения, казва се още в позицията.

Патриотите посочват като дискриминация спрямо останалите български граждани толерирането на циганския етнос. Според тях общината трябва да работи не само за събирането на натрупаните задължения, но и да не позволява тяхното увеличаване.

Предвиждайки, че много неправителствени организации ще излязат с позиция, че няма как да се иска от социално слаби хора да плащат наемите си, от ВМРО контрират: Да започнат да работят, а не да вегетират и да задръстват социалната система на страната.

Патриотите напомнят, че именно за такива случаи лидерът на партията Красимир Каракачанов е предложил да се въведат допълнителни санкции, като общественополезен труд или спиране на помощите, при отказ от изпълнение на гражданските задължения.

Едва ли общинските власти биха опростили дълговете на младо образовано семейство, което работи честно, плаща данъци, но просто доходите не са му достигнали да си плати наема, смятат от ВМРО и призовават да се приключи с двойните стандарти.

От партията напомнят и че депутатът Александър Сиди е настоял пред институциите в Пловдив да не се поддават на натиск и да не допускат настаняването на циганите от бившата махала в село Войводиново в пловдивски общински жилища.

Според тях "популисткият предизборен ход" на Община Пловдив е доказателство, че Концепцията на Каракачанов за ромите е наложителна. 28 години циганите бяха отглеждани от държавата и подучвани от разни НПО-та, че могат да не плащат, но за сметка на това да използват по всякакъв начин обществения ресурс, възмущават се от ВМРО.

С цел да се разреши проблемът с натрупаните дългове в Пловдив от партията възнамеряват да инициират предложение за процедура за продажба на подобни жилища в махалите на лица, които са коректни платци към общината. В предложението се предвижда при закупуването да бъдат платени всички местни данъци, такса битови отпадъци, наеми и лихви.

От своя страна длъжниците трябва да бъдат принудени да напуснат жилищата незабавно, категорични са от ВМРО и добавят, че общината трябва да спре всякакви държавни и общински плащания към тези лица, за да си върне парите.

Според патриотите е немислимо години наред да се привилегироват отделни социални и етнически групи, при положение че в списъка на чакащите да получат правото да ползват общинско жилище са над 700 домакинства

Столипиново

http://blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.