Осмият ден: Всеки ден протест в повече е година затвор в повече! (МНОГО СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/osmiyat-den-vseki-den-protest-v-poveche-e-godina-zatvor-v-poveche-mnogo-snimkivideoobzor/14508 SvobodnoSlovo.eu
Осмият ден: Всеки ден протест в повече е година затвор в повече! (МНОГО СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Репортери по темата: Андрей Вълчев, Тодор Стефанов и екип на Luboslovie.bg

Десетки хиляди са протестиращите в осмия ден на протеста, който Luboslovie.bg предава на живо с репортаж, снимки и видео на място са журналиста Тодор Стефанов и Андрей Вълчев, които следят всичко най-важно от протеста до този момент.

Според проф. Велислав Минеков хората са 50 или 60 хиляди.

Журналистът на Luboslovie.bg Тодор Стефанов от мястото на събитието също смята, че протестът е най-големият досега, без да се ангажира с конкретна цифра, но отбеляза, че шествието преминаваше пред Съдебната палата в продължение на 50 минути.

Акцентите до момента:

Проф. Велислав Минеков призова за гражданско неподчинение и национална стачка.

Велислав Величков, Правосъдие за всеки: Главата на мафията е Ахмед Доган. Бойко Борисов и Иван Гешев са само прислужници.

Всеки ден протест в повече е година затвор в повече! Няма да се уморим, заяви проф. Минеков.

Протести има в почти всички областни градове.

В Пловдив хората са много хиляди.

Митинги и протести на българи има и в много градове в чужбина.

Видеострийма ни можете да следите тук, както и в страницата ни във Фейсбук:

Гледайте клипове от живото включване на Luboslovie.bg туктуктук и тук:

22:44 часа

Протестиращите направиха жива верига между полицаите и хората с факли, за да не допуснат провокации.

22:30 часа

Въпреки призивите хората да се разотидат на площада все още има много протестиращи.

Горят факли.

Хората правят мексиканска вълна и се забавляват.

Някои от новите плакати: Липсата на еволюция роди революция.

И нашият фаворит за днес: По-тъпи сте от последния сезон на Game of Thrones.

21:25 часа

Проф. Велислав Минеков призова протестът да приключи в 22 часа и всички да си разотидат мирно, за да не се излагат на опасност от провокатори, каквито имаше в предишните дни.

Говореща след него дама призова протестиращите да почистят площада след себе си.

21:00 часа

Адвокат Николай Хаджигенов обяснява какво означава национална стачка.

Според него българите от чужбина също са в готовност да затворят посолствата.

Като свършим с онази сграда (показва МС), ще се заемем със Съдебната палата. Ще влезем в нея, ако трябва. Ще свършим с Гешев, ще прекратим гешевщината, говори от микрофона адв. Хаджигенов.

Множеството вика: Гешев е позор. Оставка и затвор!

В момента София е оградена от хора. Буквално няма място. Този ден е абсолютен рекорд – вероятно над 50 или 60 хиляди, каза проф. Минеков.

Надяват се на нашата умора. Няма да се случи! Ще бъдат премахнати по особено неприятен начин. Всеки ден в повече е една година затвор в повече! Стотици българи са на протест по улиците на Берлин, казва Арман Бабикян.

В продължение на близо 10 минути той чете списък с греховете, абсурдите, скандалите и неизпълнените обещания на управляващите.

20:50 часа

Многохилядното шествие достигна Триъгълника на властта, където го чакаха други много хиляди протестиращи.

20:00 часа

Протестът се насочва от Софийския университет към Орлов мост.

19:30 часа

Започва традиционното шествие по софийските улици. Посоката е храмът „Св. Александър Невски“, Парламентът, БНТ, Орлов мост.

От уредбите се носи The Wall на Pink Floyd.

Хората вече са десетки хиляди. Скандират: „Довиждане!“, „Борисов е позор, оставка и затвор!“, „Оставка!“

19:20 часа

Велислав Величков от „Правосъдие за всички“ изброява градовете, в които има протести под бурните овации на протестиращите.

Вчера ГЕРБ измислиха 4 варианта за изход от ситуацията. Общото между тях е, че в нито един го нямаше Бойко Борисов. Собствената му партия вече не го иска. Няма значение дали главният прокурор се казва Филчев, Цацаров или Гешев. Той винаги играе с главата на мафията, каза Величков и призова за конституционни промени, които да ограничат безконтролната власт на главния прокурор.

И стигаме до главата на мафията. Кой е главата на мафията? – запита Величков, а хората посочиха към сградата на министерския съвет.

Не. Главата на мафията не е там. Той е обикновен прислужник. Не е и на четвъртия етаж на Съдебната палата, където е един милиционер, който не е и сънувал, че ще стигне до този пост.

Главата на мафията е на плажа Росенец и се казва Ахмед Доган!

18:55 часа

Говори лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Двете сцени вече са обединени и се говори само от едно място – от фонтана пред президентството.

Проф. Велислав Минеков чете ироничен списък на следващото правителство – премиер Дани Кирилов, министри Шкембе войвода и Шиши Корпулентния. Хората дюдюкат. Добре, щом не ви харесва, направо да изберем за премиер Иван Гешев, отговаря Минеков.

Време е за гражданско неподчинение! Ако продължават, ще блокираме цялата страна. Ще легнем пред самолетите, пред влаковете, пред автобусите. Ще блокираме шосетата. Ако тези инатливи магарета не си тръгнат, ще организираме национална стачка, заплаши Минеков.

Най-свежият плакат за днес е „Върнете Фейсбука на Дани“. Както знаете, премиерът Бойко Борисов забрани на правосъдния си министър Данаил Кирилов да пише повече във фейсбук, след поста му по адрес на Христо Иванов.

18:30 часа

Протестът започва с две сцени. От стълбите пред бившия партиен дом говорят представителите на БОЕЦ. На фонтана пред Президентството говорят „Отровното трио“ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и Велислав Минеков.

От двете уредби звучи музика по едно и също време.

18:20 часа

Към момента има около 1000 души, но бързо се увеличават.

Сред протестиращите има много хора от страната. Дошли са хора от Бургас:

Има и нови изразни средства – например електрически стол, върху който има карикатура на Бойко Борисов.

Нов елемент е хореографията е и футболна врата, върху която пише „Бий му дузпата“.

 

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.