Позиция от името на операторите в развлекателния бранш

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/poziciya-ot-imeto-na-operatorite-v-razvlekatelniya-bransh/14431 SvobodnoSlovo.eu
Позиция от името на операторите в развлекателния бранш

Смятаме , че обществото има право да знае как , в момент , когато хиляди недоволни пред парламента протестират - вътре се гласуват безнаказано , отново прокарани тихомълком поредните лобистки закони , които ще доведат до стотици милони лева загуби на хазната годишно и ще превърнат десетки хиляди хора в безработни

 

ПОЗИЦИЯ  Относно: проект за изменение и допълнение на Закона за хазарта приет в постоянната парламентарна комисия по бюджет и финанси на 16.07.2020 г.

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

На 16.07.2020 г. за разглеждане в комисията по бюджет и финанси бяха поставени два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, като единият от тях бе внесен от група депутати от ПГ на ГЕРБ, а другият от ПГ Обединени патриоти.

В крайна сметка комисията прие за второ гласуване в Народното събрание да бъде внесен, неизвестен никому досега трети вариант, който нямаше нищо общо с проектите с  които все пак заинтересованите лица имаха възможност да се запознаят и по отношение на които да вземат становища.

Приетият законопроект бе приет „на тъмно“ и тихомълком, без заинтересованите лица да имат възможност да се запознаят с него. Този проект е силно лобистки и  в интерес само и единствено в полза на най-големите играчи в сектора, а и вероятно подготвя пазара за нов голям оператор. Това е и причината този проект да бъде държан на практика в тайна и да не бъде обсъден с представителите на бранша. Горното обяснява липсата на каквито и да е мотиви, както за това проектът да не бъде обсъден със сектора, така и за това, че самия проект не е мотивиран по какъвто и да е начин. Подобни изменения не могат да бъдат мотивирани, тъй като липсват разумни и рационални основания за тези промени освен, че те целят да обслужат избрани компании.

Единственият начин по който може да се определи приемането на този законопроект е „мафиотски“ - наложен със сила, без дори да се изслушат тези, чийто интереси се засягат и чийто бизнес се унищожава. С този законопроект един добре работещ и справедлив регулаторен режим се заменя с монопол, който към момента е приближен до властта.

В крайна сметка ГЕРБ „преклони“ глава пред напъните на Валери Симеонов, който привидно се бори с хазартната зависимост, но всъщност отлично защитава интересите на определени хазартни оператори, пресъздавайки монополния модел „Божков“. Всяко от предвидените изменения е замислено, така, че да постави на колене и да унищожи голяма част от фирмите в бранша, много от които развиват и инвестират в своя бизнес в продължение на повече от двадесет години.

С този проект се разчиства пътя от дребните и средни организатори на хазартни игри, като се погазват правилата на честната конкуренция. На определени стопански субекти се предоставя пазар в който практически конкуренция ще липсва. Този законопроект е поредният пример за поръчков закон, като в случай, че бъде приет хиляди ще останат без работа.

Това се постига с предвидените  непосилни и икономически неоправдано високи финансови изисквания без каквито и да е мотиви за това. Въведените изисквания за реално внесен капитал в размер на поне 3 млн. лева за казина и 1 млн. лева за игрални зали, както и нововъведените такси от по 1 млн. лева за казино и 500 хил. лева за игрална зала на практика ликвидират бизнеса, като на пазара ще останат малък брой монополисти. Наред с това операторите ще са длъжни да заплащат дължимите данъци, осигуровки и други плащания.

В сектор хазарт са заети приблизително 30 000 души, като голяма част от тях ще бъдат освободени от работа, а голямата част от обектите ще бъдат затворени.

Изразяваме категоричното си несъгласие с начина по който този законопроект бе приет, както и с откровено лобисткия му текст предназначен да обслужи определени, явно важни за гласувалите го фирми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.