Просто Киро сервира нова порция лъжи

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/prosto-kiro-servira-nova-porciya-lazhi/2909 SvobodnoSlovo.eu
Просто Киро сервира нова порция лъжи

Всички мерки, представени от премиера Кирил Петков за преодоляване на кризата, бяха оприличени от експерти и политици пред „Труд” като недостоверни и проинфлационни. Посочиха също, че обещанията още не са договорени, няма да решат проблемите, някои от тях е невъзможно да бъдат изпълнени и не е ясно дали въобще ще се сбъднат. Не беше обявено кои от представените мерки ще влязат в сила от 1 юли и кои от 1 януари следващата година.

Оценката на експертите бе, че намислените от управляващите мерки не само няма да стопират инфлацията, а дори напротив, ще предизвикат още по-голямо покачване на цените. В резултат най-лошото по отношение на инфлацията предстои.

Представените от управляващите мерки реално ще увеличат ролята на държавния бюджет, като чрез него ще се взима от едни и ще се дава на други, а в резултат всички ще станем още по-бедни. Въвеждането на 0% ДДС за хляба въобще няма да се отрази на крайните цени за потребителите. След като цените в магазина са се вдигнали, търговците нямат стимул да ги намаляват. Нулевата ставка на ДДС за хляба само ще остави повече пари в ръцете на търговците. Хлебари вече заявиха, че насъщният трябва да поскъпне. С нулевата ставка хлябът няма да стане по-евтин, но ако потреблението му нарасне, защото хората нямат пари за салам и сирене, може още повече да вдигнат цената му.

Нулевата ставка за хляба е предпоставка и за мащабни измами. В момента хлябът и всички тестени изделия се облагат с една ставка на ДДС от 20%. Но ако хлябът е с нулев ДДС, а кифлите, баничките, кроасаните и курабийките са с 20% ДДС, всяка пекарна ще има стимул да лъже хазната и да продава кифлите като хляб - с нулев ДДС. За сметка на понижението на ДДС за хляба, ДДС за бирата и виното в ресторантите ще бъде повишено от сегашните 9% на 20%. Така реално чрез бюджета ще взимат пари от ресторантьорите, които няколко пъти изразяват недоволство към управляващите, и ще ги дават на хлебарите.

Подобна ще бъде ситуацията и с предложената отстъпка от 25 ст. от всеки литър бензин А95, обикновен дизел без добавки, метан и пропан-бутан. Беше обявено, че това ще важи до края на годината и то само за гражданите, а не и за служебните коли. В тази ситуация всеки шофьор със служебна кола ще може да отиде в малка бензиностанция и да се разбере със собственика - пишат по документи, че горивото е за личната кола на шофьора, а го сипват в служебната. След това шофьорът и бензинджията си делят отстъпката.

Сивият сектор в горивата ще нарасне и фирмите, които използват измама, за да ползват по-евтино гориво, ще имат конкурентно предимство пред коректните компании. А заради повишеното търсене на горива цените им ще нараснат и реално хората няма да усетят обещания спад с 25 ст. за литър. В управляващата коалиция добре знаят какъв ще бъде ефектът от тези мерки, но ги въвеждат, за да хвърлят прах в очите на хората и да запазят постовете си в управлението.

Другата голяма лъжа е с увеличението на пенсиите. В официалното съобщение на Министерски съвет за мерките пише, че пенсиите ще нараснат с близо 20%. Това става след като три дни управляващите обясняват, че ръстът ще е с 21,5%. След това обаче се оказа, че увеличението ще бъде значително по-малко.

Първо 60-те лева ковид добавка ще станат част от пенсията, но това са пари, които пенсионерите взимат и сега. След това ще има увеличение с допълнителен процент от около 10%. Минималната пенсия от 1 юли ще стане 467 лв. Това е увеличение само с 8,6% спрямо сегашната обща сума на минимална пенсия и добавка. Това е доста по-малко от инфлацията. Дори според официалните прогнози на Министерството на финансите инфлацията за 2022 г. ще бъде над 10%, а реално ще бъде много по-висока. Така пенсионерите ще продължат да обедняват на фона на бързо покачващите се цени. Освен това беше лансирано, че максималната пенсия ще нарасне на 3400 лв. Сега обаче стана ясно, че това ще бъде направено чак от 1 октомври. За тогава е обещано още едно преизчисление на пенсиите, но се очаква то да засегне само 770 хил. души, а не всички пенсионери.

Друга лансирана мярка предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината. Така дължимите данъци ще може да бъдат намалени с 600 лв., вместо с 450 лв. Но не стана ясно това облекчение за колко деца ще важи.

А освен това, за да се ползва на три месеца, ще трябва работодателите или самите родители да подават данъчни декларации четири пъти в годината. Но по-важното е, че спестените данъци няма да стигнат, за да покрият допълнителните разходи на родителите, заради по-високата инфлация.

Кабинетът представи и мерки, които нямат нищо общо с инфлацията и доходите на хората. Например увеличението на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. чак от 1 януари 2023 г., което е записано в коалиционното споразумение и щеше да бъде направено и при нулева инфлация. Както и увеличението на общата квота на ваучерите за храна, което означава, че повече хора ще получават талони вместо пари в брой. Така с талоните ще пазаруват само в определени магазини, а няма да могат да харчат парите си, където поискат.

Противопоставят бизнесите един на друг

Ресторантьорите: Ще фалираме

Увеличаване на ДДС за виното и бирата, сервирани в заведенията, ще доведе до фалит на част от представителите на бизнеса, прогнозираха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Затова в ЕС ресторантьорите почти във всички страни се облагат с по-ниско ДДС, посочват от БХРА. “Ненужно се противопоставят различни бизнеси, посочи председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Изумени сме, че от така наречените антикризисни мерки няма нито една в подкрепа на бизнеса, посочи Алибегов.

Управляващите ни правят по-бедни

ГЕРБ: Реално е само 4% увеличението на пенсиите

С предложените от правителството мерки ще станем по-бедни, обясниха от ГЕРБ.

Обявените от управляващата коалиция мерки за овладяване на инфлацията всъщност подкрепят инфлацията, а единственото, което гарантират е, че ще станем по-бедни. Това заявиха от ГЕРБ по повод на представените мерки от правителството. “Инфлацията в ЕС е 7%. У нас по официални данни е двойно по-висока. Нищо чудно с тези мерки да стане три пъти по-висока”, каза Делян Добрев. “Това са мерки в подкрепа на инфлацията. Мярката за бензина ще доведе до хаос по бензиностанциите и удвояване на времето за обслужване”, заяви Томислав Дончев. “Свикнахме, когато Кирил Петков каже “добър ден”, да гледаме къде е слънцето. До 1 юли има толкова време, че най-добре българите да не се доверяват на тези, които лъжат непрекъснато”, каза Тома Биков.

И Деница Сачева беше категорична: “Призовавам българските пенсионери да не се доверяват на чутото, защото нищо не е договорено дори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Кирил Петков отново излъга, че при ГЕРБ само 100 лева се е вдигнала пенсията, а реално тези много пари, за които говорят, са благодарение на добавката, която ние дадохме. Реално става дума само за 4% увеличение на пенсиите”. “Тези мерки влизат в сила не днес, когато хората имат нужда, а някога”, заключи Десислава Атанасова.

ДПС: Очаква се продоволствена криза в целия свят

Правителството има усещане за самодостатъчност

Йордан Цонев

Очаква се продоволствена криза в целия свят, а българското правителство не е предвидило и 1 лв. за мерки за селското стопанство, заяви икономистът от ДПС Йордан Цонев, зам.-председател на партията. “Управляващите имат усещане за самодостатъчност - нещо, което никой не си е позволявал в такива кризи”, допълни той.

“Мерките първо са закъснели, второ - нямат фокус, не са достатъчно ясно таргетирани и с ясни цели. Виждаме, че по-голямата част от тях са насочени към потреблението, компенсиране на инфлационните ефекти. Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство. Вчера шефът на централната банка на Великобритания, само да кажа, че тези хора се изказват веднъж на 10 г., каза, че светът е изправен пред много реална продоволствена криза. На ръба на продоволствена криза ние не подкрепяме нашето селско стопанство”, каза Йордан Цонев. “От ДПС проведохме срещи с всички браншови организации в селското стопанство. Това, което ни казаха от организациите е, че нямат никакъв диалог с правителството. Казаха ни, че в момента закриват цели ферми - животните се колят и се продават”, каза Йордан Цонев.

Министрите лъжат без скрупули

„Възраждане“ алармират за криза с петрола

Искра Михайлова

Новото правителство на уж промяната хвърли България в хаос с поредица от кризи.

След критичните за българския бизнес месеци с рекордно високите цени на тока, въпреки че у нас се произвежда евтина електроенергия от ТЕЦ и АЕЦ, която отново общностните ангажименти не ни позволиха да ползваме, дойде кризата с газа, за която ние предупредихме още през февруари. Сега предстои и криза с петрола.

Това заявиха от “Възраждане” в декларация, която бе представена чрез парламентарната трибуна от Искра Михайлова.

“От 27 април Кирил Петков и министрите му обикалят телевизиите и обясняват, лъжейки без скрупули, как Русия е спряла доставките на газ за България и то без предупреждение в рамките на 24 часа.

Изредиха се куп оправдания защо България отказва да отвори сметка в Газпромбанк и да продължи да плаща във валутата по договора си и нито едно от тези оправдания не беше нито убедително, нито адекватно”, посочват от “Възраждане”.

Никола Филипов, Съвет за икономически и публични политики, пред “Труд”: В мерките има и доста странни предложения

Инфлацията не може да бъде преборена с този пакет от мерки. Наливането на пари от държавата в икономиката е именно това, което генерира инфлация. В мерките има и доста странни предложения, например субсидирането с 25 ст. на литър за бензин и дизел. Това е вид директно плащане от държавата към хората, което генерира със сигурност инфлация. Предлагат индексация на пенсиите вместо със заложените 6,1%, с 20%. Това също със сигурност генерира инфлация. Но все пак става въпрос за нашите баби, дядовци, родители, така че много трудно политически може да бъде оборено. Всяко намаляване на данъците за мен като икономист е позитивно, въпросът е тези данъчни оптимизации да бъдат последвани в разходната част с някакво намаляване, защото иначе ще бъде генериран по-голям бюджетен дефицит, който ще бъде финансиран с нови кредити, а това е много негативно. Въвеждането на нулева ставка на ДДС за хляба със сигурност няма да намали цените.

Преслав Райков, финансов анализатор: Най-тежкото откъм инфлация предстои

Мерките на правителството са социално-кризисни, а на антиинфлационни. Предстои ни най-тежкото откъм инфлация. Предстои да бъдем заложници на бюджета. Някои от мерките не са необходими, не са обмислени. Например отстъпката за горивата е ненужна, няма да се отрази на цените и след три-четири месеца ще трябва да се въвеждат нови мерки и да се актуализира бюджета. Напълно излишно е и диференцирането на ставките на ДДС. Всеки сектор ще започне да се състезава с другите и да иска нулева ставка. Трябва да се спре играта с ДДС. Трябва да се направят разчети и, ако може, да се намали ДДС на 15% за всички. Справянето с инфлацията може да стане само с повече близнес, повече инвестиции. Всичко друго са социални мерки, за да има мир в обществото. С тези мерки инфлацията ще продължи да се покачва и през лятото ще надмине 16%. Ще се генерира и вътрешна инфлация. Инфлацията в страната вече е по-висока от средната за страните от ЕС.

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.