СЛЕД КОРУПМЕТАТА ГДБОП, ИДВА ЛИ РЕД НА ГНИЛАТА АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/sled-korupmetata-gdbop-idva-li-red-na-gnilata-agenciya-mitnici/14874 SvobodnoSlovo.eu
СЛЕД КОРУПМЕТАТА ГДБОП, ИДВА ЛИ РЕД НА ГНИЛАТА АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“

След удара на прокуратурата по корумпираните ченгета в ГДБОП идва ли ред на „гнилите ябълки“ в Агенция „Митници“? Според ОЛАФ управляваната от Георги Костов структура е нанесла щети за над 1 милиард лева на българския и европейския бюджет за 2019 година!

През последните седмици българската общественост стана свидетел на нещо, което никога досега не бе правено в такъв мащаб в държавна структура, още повече сред висшия състав на правоохранителните органи у нас. С феноменална акция Прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР удариха мафията в лицето на високопоставени офицери от ГДБОП. Стана ясно, че те са разпъвали чадър над наркотрафика в и през страната ни.

В този ред на мисли логично възниква въпросът, предстоят ли да бъдат ударени и корумпираните митничари по върховете на Агенция „Митници“? Защото едва ли някой български гражданин се съмнява, че такива действително има, а акциите на службите и Прокуратурата в Калотина и Капитан Андреево само потвърждават съмнението, че и тази държавна структура е пробита. По върховете си.

Безспорно най-големия скандал свързан с митниците и директора им Георги Костов е докладът на ОЛАФ и Европейската комисия от миналата година, касаещ събирането на мита при внос у нас. Ако Васил Божков – Черепа е ощетил държавата с 700 млн. лв. данъци за хазарт, то според ОЛАФ, щетите за европейския и български бюджет, нанесени от митниците, управлявани от бившият главен секретар на МВР Георги Костов могат да достигнат сума от над 1 млрд. лева.

Като държава – членка на ЕС, събраните от България мита отиват директно към европейския бюджет, а ДДС към на националния бюджет.

Какво констатира одитът на ОЛАФ и ЕК в тази връзка?

В продължение на 5 години българските митници обмитяват т.нар. китайско карго на изключително занижени цени.

/Бележка на АФЕРА: От месеци питаме кога и кой ще РЕАЛИЗИРА оперативните справки в службите, според които 400 000 лв. на месец отиват към лицето от върха на Агенция Митници Г.К. и лицето от върха на МВР М.М, само от „китайското карго“!!! И отчитат ли се те на „нощното шкафче“?!/

Например памучни блузи се декларират за по 40 стотинки бройката, когато реалната им стойност е минимум 5 лева; дънки са обмитявани за по левче; обувки – за по два-три лева. Върху тези стойности митниците пък начисляват мито и ДДС. Когато облагаемата стойност обаче е толкова ниска, съответно и размерът на събраните мита и ДДС също е крайно малък. Въпреки тази констатация обаче, нищо в тази сфера не се променя. От години.

В същото време, ако министърът на финансите не се интересува какви данъци събира подопечният му служител Георги Костов, то Брюксел определено има механизъм за контрол на приходите си. Така в резултат на извършената проверка от Главна дирекция „Бюджет“ към ЕК, България ще трябва да довнесе избегнатите мита, спестени чрез измами със стойността на стоките.

Според Комисията, България ще трябва да преведе към европейския бюджет между 480 и 890 млн. лева, а с лихвите санкцията може да достигне до 1 млрд. лв. Тези суми ще бъдат платени от държавния бюджет, за сметка на пенсионерите, децата с увреждания и болните. Обикновеният гражданин ще плати далаверата на Костов за 1 милиард лева!

Още по-скандалното в случая е, че на България се дава срок, в който да се опита да събере от фирмите – вносителки избегнатите мита и данъци.

За този период обаче Агенция „Митници“ не е предприела абсолютно никакви действия, за да намали размера на санкциите, наложени на страната ни и чака да изтекат давностните срокове за принудително събиране. Това е напълно очаквано, предвид факта, че измамите са ставали със съдействието на самите митници, пък и рушветът отдавна е взет и никой няма намерение да връща пари. Така всички загуби остават за сметка на нас, данъкоплатците.

Вместо да започнат ревизии на фирмите – вносителки и да започнат принудително събиране на избегнатите митни сборове, Костов и екипа му, в лицето на заместника му Борислав Борисов и директорката на митническа дейност Розалия Димитрова предлагат неясни и съмнителни промени в Закона за митниците.

Същите въвеждат понятието „справедливи цени“, които се явяват някакъв минимален праг, под който вносителите не могат да падат. Ако стойността на внасяните стоки е под този праг, фирмите трябва да правят обезпечение, докато не докажат цената на стоките.

Тези разпоредби напълно противоречат на принципите на свободната пазарна икономика и са само още един инструмент за рекет и корупция.

Фирми, внасящи китайски стоки, споделят, че след тези законодателни промени, вече има въведена нова тарифа. Тя е за освобождаване на въпросното обезпечение – парите се връщат само ако фирмата брои между 10 и 15 % от стойността на обезпечението. За да се следят изкъсо отчисленията, като началник на митническото оформяне на Столична митница е командирован служител от Централното управление – дясна ръка на Костов, Борисов и Розалия Димитрова.

Темата е огромна и по нея може много да се пише.

Факт, който „бърка в здравето“ на охранените митнически босове. Те са готови на всичко само и само имената им да не влезат в новинарски поток. Парите са големи, интересите също. Това обяснява и факта, защото големите български медии мълчат по темата, докато босовете в митниците се опитват да затварят устата на всеки дръзнал да работи по темата журналист, като средства за целта не се пестят. Въпреки опитите обаче тази тема да бъде избягвана, а журналистите сплашвани, подобни действия са обречени, като е въпрос само на малко време за да лъснат всичките схеми по върховете на българските митници.

Скандален е този двоен аршин в нашата държава. За 700 млн. лв., укрити данъци от хазарт, има обвинения, блокиране на сметки и имущество, а за 1 млрд. лв. пропуснати мита и ДДС Георги Костов и екипа му все още необезпокоявани управляват Агенция „Митници“.

Докога?!

wow-media.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.