Валя Ахчиева: Има два парадокса при язовир "Студена"

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/valya-ahchieva-ima-dva-paradoksa-pri-yazovir-studena/17367 SvobodnoSlovo.eu
Валя Ахчиева: Има два парадокса при язовир "Студена"

Два са парадоксите около водната криза в Перник. Първият е, че до края на 2018 г. нивото на водата е било нормално, но внезапно в началото на 2019 г. тя започва да намалява стремително. Вторият е, че хидрологът на язовир "Студена" признава, че източването му става само след телефонно обаждане, а не с документ, както е изискването по закон.

Това казва журналистката Валя Ахчиева в предаването "Тук и сега със Светла Петрова". В основата на нейното разследване "Водата на Перник: Лъжите, заснети със сателит" са сателитните снимки на яз. "Студена", направени чрез европейската сателитна програма "Коперник".

Твърди се, че язовирната стена е ремонтирана от водолази срещу 32 млн. лв., отпуснати от Световната банка. "Изненадана съм, че и до момента регионалният министър Петя Аврамова не е дала пресконференция контролиран ли е този ремонт и как", казва Ахчиева. Според нея има много неизяснени моменти около участието на водолазите в ремонта - кога е започнал ремонтът, дали са работили всеки месец, кога са приключили работа, дали наистина са си отишли по Коледа, както те самите твърдят, дали наистина са останали само двама-трима души от тях през януари-февруари 2019 г. само да пазят техниката и др.

Регионалното министерство е странно пасивно и по отношение на кредита от 3 млн. лв., отпуснат на ВиК-Перник през 2013 г. по време на предишния директор инж. Камен Каменов. "Този кредит тежи като камък на шия на дружеството, но МРРБ не проверява как е изхарчен - дали е било по предназначение ", обобщава журналистката. Тя разказва и за интересната реакция на прокуриста на ВиК-Перник - същия Камен Каменов. Той най-напред се съгласява да отговори на въпросите й, а след пет минути променя коренно позицията си и отказва да дава изявления пред журналисти. "Явно някой по телефона му нареди", обяснява тя. И уточнява, че за нея е странно, че Камен Каменов е върнат като прокурист на дружеството от държавата.

Ахчиева обобщава, че два са основните въпроса за язовира - кой не си е изпълнил задълженията по закон и къде е отишла водата. "Ако не се разследва докрай и задълбочено къде е водата, тогава няма да може да се разреши проблемът", заключава журналистка.

segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.