Защо вицепремиер издаде на Божков спецпаспорт?

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/zashto-vicepremier-izdade-na-bozhkov-specpasport/16684 SvobodnoSlovo.eu
Защо вицепремиер издаде на Божков спецпаспорт?

Бизнесменът Васил Божков и неговият съдружник Георги Попов са напуснали България с валидни служебни паспорти издадени от Министерството на външните работи, съобщи Биволъ. Припомняме, че двамата са издирвани с искане за екстрадиция  обратно у нас. С тези документи обаче те са заминали за ОАЕ. Спецпаспортите са били анулирани на 17 февруари 2020 г., седмица след напускането на 2-та от България, едва след първото официално отправено запитване от Биволъ до ведомството на Екатерина Захарива.  

От външно отричат Божков да е използвал служебния си паспорт "включително при последното си напускане на страната". Бг гражданите използват лична карта при напускане, но паспорт при влизане в друга страна. В публикацията за паспортите, Биволъ показа снимка от паспорт на бизнесмена, който изтича на 19 февруари 2020 г. Ако това е бил последният му редовен задграничен паспорт - той не би следвало да може да напусне страната с него, защото ОАЕ изисква документ, който важи поне още 6 месеца от датата на влизане в страната и работа му е свършил точно служебният със срок до август 2024 г. Факт е, че от момента на обявяването им за издирвани лица, до официалното искане за екстрадиция Божков и  Попов са имали валидни български служебни паспорти, все едно изпълняват важна мисия за българската държава. 19' още в четвъртък вечер поиска, но не получи отговори за основанията на Външно за издаване на паспортите. До момента също мълчи.

В краткото съобщение на министерството, разпространено в петък е потвърдено, че служебните паспорти на Божков и Попов са били преиздадени на 26 август 2019 г. От заявлението става ясно, че м.г. документите са били подновени, но всъщност първоначално са издадени много по-рано. Оказва се, че Божков е имал служебен паспорт още от 2011 г. Първият спецдокумент бизнесменът получава по време на  кабинета Борисов1, който по-късно е преиздаван при Борисов 2 и Борисов 3.

"Паспортите са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта", пишат от външно и уточняват, че Божков има такъв паспорт още от 2011г. ММС обаче разобличи лъжата на Външно. Няма общо със случая.

От външно обаче не дават никаква информация кой е подписвал документите - министър или зам.-министър или чиновник от друго ниво. Подобен документ издава  Дирекция Консулски отношения, която покрива темата отговаря зам.-министър Георг Георгиев - младежкия лидер на ГЕРБ. Без негово знание е невъзможно това да се случи.

Ведомството обаче посочва само, че спецпаспортът е бил издаден "на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС).

От самото Спортното министерство отричат да са инициатор за издаването на въпросните спецдокументи за Божков и Попов. От ведомството посочват, че когато през януари 2016г. са били питани от БСФС за преиздаването им, са отговорили, че "няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти" на двамата. Изрично се подчертава, че спортната организация е отделно юридическо лице, което не и свързано  е с министерството. През 2019 г. дори не са питани.

Външно заобиколи отговора за основанието, като не казва конкретно по коя точка от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти са издадени документите на Божков и Попов. От всичките изредени в нея случаи – държавни служители, кметове, съдии, висши военни и т.н., Божков и Попов са близо до хипотезата по Чл. 5 т. 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации. Официално обаче те не са членове на нито едно подобно сдружение или федерация от национален мащаб, показва справка в справочната система Дакси.

https://19min.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.