Защо властта подгони зелените

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/zashto-vlastta-podgoni-zelenite/24528 SvobodnoSlovo.eu
Защо властта подгони зелените

B разгара на Миндя рок фест, който съвпадна с пожара в Кресна, се опитах да се хвана на бас, че властта до ден-два ще изкара виновни зелените. Никой не се хвана на този бас, защото на всички им беше ясно, че точно така ще стане.

И то взе, че стана. Държащата властта групировка обвини зелените по две направления: първо, техен човек запалил гората; второ – не били хукнали да гасят.

Държавната машина вие срещу зелените от месеци. Зелените са обявени за най-зли врагове на народа, по-лоши от соросоидите дори. Отсега се хващам на бас, че предстоят арести на зелени по списък. Преди да са ме прибрали и мен, като един от основателите на ПП "Зелените", да си кажа. Че после – не е ясно...

Защо групировката, управляваща страната (и нейните ресурси) в свой собствен интерес, изведнъж обяви зелените за враг номер 1? Според групировката, зелените са:

- подлъгали хората в Трън да не допускат златодобив; а после направили същото с хората в Ъглен да гласуват против близката кариера;

- виновни за това, че Европейската комисия осъди България за фрапантни нарушения във връзка със застрояването на защитени територии около Калиакра;

- виновни, че предстои Европейската комисия да осъди България за още поне едно подобно фрапантно нарушение, този път – в Рила;

- виновни, че групировката предстои да връща едни доста големи пари поради задаващия се провал на магистрала Струма;

- основни замърсители на плаж Корал и други незастроени (все още) плажове;

- запалили Кресна и не са ходили да гасят.

Всичкото това идва отгоре на обичайния вой за това, че зелените пречат на стопанското развитие на Банско и пр.

В последните дни на тази пропаганда се поддават дори инак разумни хора, включили се във всеобщия държавен крясък: "Дръжте зелените, те са виновни за всички!", поразително приличащ на едновремешното германско: "Дръжте евреите, те са виновни за всичко!".

Защо се случва всичко това?

Не зелените запалиха Кресна – а именно те ходиха да гасят, предвождани от Андрей Ковачев (не се включих, защото имах на главата си рок фестивал на другия край на България; инак дотук съм участвал в гасенето на два горски пожара). А милицията ги е спирала и тормозела, за да ги обвини по-късно.

Властта мина всякакви граници и онова, което прави всяка будна секунда е – да лъже. Нагло, предизвикателно, подло и отровно. Зад всяка дума на властта трябва да надзъртаме и да проверяваме – това пак лъжа ли е (понеже не са заровени нечии интереси) или все пак е истина?

Не зелените, а мутрите застроиха защитените зони в Калиакра. Не зелените, а правителството, поставило се в услуга на мутрите, категорично отказва да строи одобрените от Брюксел варианти на магистрала Струма; и ни залъгва с някакви други пет-шест проекта, за които никой в Брюксел не е чувал, камо ли да е заделил пари.

И не зелените ще осъдят България за това, че протежирани от правителството местни тарторчета се настаниха в защитената територия "Рила-буфер".

Има очевидна причина, поради която

управляващата групировка гърми по зелените от всички цеви

Тази причина е вкоренена в основното противоречие, което разтърсва всички управляващи от десетина години насам. А то е следното.

Управляващата групировка е по природа такава, че иска да изгради олигархия по руски образец – т.е. група богати мъже да управлява завинаги в свой интерес. Средата, обаче, в която се развива това действие, е европейска – т.е. правилата, приети от България са такива, че властта да управлява в интерес на гражданите, а не на мутри. Тези две реалности – природата на власт-имащите от една страна и средата, в която са поставени, от друга – са в непрестанен, всекидневен сблъсък. Те не могат да съществуват едновременно, по дефиниция. Или обслужване на мутрите, или – управление по европейските правила.

Докато в парламента и в управлението имаше проевропейски субекти, те криво-ляво успяваха да отстояват правилата срещу набезите на групировката. Ще рече: от време на време властта работеше и за гражданите, не само за мутрите. Днес в парламента няма такива субекти. Всички са в групировката. Отпадналите от парламента ДСБ и "Да, България" не произвеждат никакви действия, с помощта на които да удържат правилата срещу хищническите апетити.

И тъкмо групировката си каза: "Юруш!" – и се оказа, че не всички, които отстояват правилата против апетитите, са в кома. Отново, както често се случва, се оказа, че на бойното поле са останали зелените. И непрекъснато тикат правилата под носа на разюздалата се групировка.

И тук вече нещата се вързват. След като зелените са единствените, които продължават да отстояват правилата срещу алчността – те са обявени за главен враг на властта. Някъде изчезнаха предишните врагове – соросоиди, грантаджии, еврогейове и либерасти.

Всъщност, не са изчезнали съвсем. Срещу всички министри от последните години, които са горе-долу настроени да играят по европейските правила, има повдигнати от прокуратурата обвинения.

И ето я картинката. На полуумрелите "соросоиди" нож вади Цацаров. На нагло-живите зелени се нахвърля цялата власт, подкрепена от партизанските действия по места на нейните мутри.

Каква е целта на групировката?

Да затвърди упражняване на властта от руски тип

Т.е. властта да бъде ползвана единствено за удовлетворяване на алчността на властта и на нейните приятелски мутри. Докато съществуват зелените, отбраняващи европейските правила на управление, това не може да се случи. За да стане алчността единствената основа на управлението, на бойното поле не трябва да има никой, който да припомня и защитава правилата.

Само че премахването на зелените няма да реши този проблем на властта. Защото правилата не са на зелените, а на ЕС. За да престанат тези правила да действат, групировката трябва да извади България от състава на ЕС. А за да постигне трайно целта си – управление, подчинено единствено на алчността – най-добре за групировката ще е да вкара България в някакъв съюз с държави, където управлението на алчността е вече утвърдени, като Русия, Беларус, Узбекистан и подобни.

В момента управляващата групировка не е докрай наясно, че ако продължава така, ще трябва да напуска ЕС. Все си мислят, че след като обезвредиха "соросоидите" и сега унищожат зелените, ще могат да крадат, та макар в рамките на ЕС.

Няма как да стане.

Или краденето – или европейските правила

А ако европейските правила – то всичко живо, днес имащо властта, ще трябва да се окаже в затвора.

И така нашите умници се самонатикаха в ъгъл, от който няма излизане. От една страна, не им стиска да изкарат България от ЕС, за да си крадат. От друга – докато България е член на ЕС, винаги съществува опасността европейският ред да надделее над местните бандити; и днешните министри, прокурори и кметове да гледат изгрева през прозорчета на квадратчета.

Присъдата по повод Калиакра накара някои от властващите внезапно да разберат тази си дилема. И се поуплашиха. И решиха да превърнат страха си в агресия. Срещу зелените.

Нищо ново под слънцето. Така беше през 2007 година, когато започнаха протестите за спасяване на Странджа от лапите на мутрите. Така беше при "Бойко-1", когато властта организира първите контрапротести срещу опитите на зелените да спасят Пирин от резачките, багерите и фадромите. Така беше през 2012-та, когато протести спряха онзи закон за горите, който даваше българската гора на разположение на мутрите.

Така, между другото, беше и през есента на 1989 година, когато зелените (тогава – "Екогласност") бяха обявени за врагове на народа. После някак си се оказа така, че падна режимът на бай Тошо...

Евгений Дайнов

Резултат с изображение за Евгений Дайнов

http://dnevnik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.