ТЕЖЪК РАЗКОЛ В ЕС?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/tezhak-razkol-v-es/7917 SvobodnoSlovo.eu
ТЕЖЪК РАЗКОЛ В ЕС?

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'ONB OESTERRBICHSCHE MA National CNB BANKOFGREECE BANKA LETUVB BANCAD'ITALIA BANCODE POLSKI SLOVENIJE Eurosistera McGuinness Commsson Financial Services, Financial Stability and Capital European Commission 200 Rue Brussels Belgium John Berrigan Director-G -General Financial Stability, Financial Services Brussels Belgium Capital Markets Union The EU should stick the Basel III agreement globally strengthen Basel Commission scurrently preparing framework The banks financial took both years Basel fthe clearly demonstrated the gree'n the aspects very full, should Ensuring resilient clearly different industry. This, support framework acilitate market monitoring, asit would assistir the much-needed restructuring the ave'

Днес ръководителите на централтите банки и на финансови регулативни и контролни институции на 19 държави от Еврозоната се обърнаха с писмо до Европейската комисия във връзка с въвеждането на ревизирана регулаторна рамка Базел III за изискванията към банките.

В него те призовават въпреки кризата, причинена от Ковида, да се приложат и използват по-строгите стандарти за банковата сфера, договорени навремето и известни като “Базел III”.

"Непълното спазване на Базелската рамка не би било в интерес за Европа" - отбелязват банкерите във връзка с подготвянето на законодателна рамка за нея от ЕК.

Гуверньорът на нашата централна банка Димитър Радев също е подписал писмото.

.

По-интересното е от кого не е подписано писмото.

Изброявам държавите:

Дания

Румъния

Унгария

Финландия

Кипър

Франция

Люксембург

.

Следователно съществува блок, воден от основна европейска сила - Франция, в който е и основен финансов европейски център - Люксембург. Следователно съгласие не е постигнато нито в Еврокомисията, нито във върховния орган - Съвета на ЕС, нито в Европейската централна банка, която също е колективен орган на държавите от Еврозоната.

Спор за банковата европейска система и контролът върху нея е ключов и далеч по-важен от всякакви политически препирни, в колкото и да е шумни сензации да се превръщат в медиите..

За първи път виждаме и дълбок разлом между германската и френската позиция, които са сегашната основна ос на ЕС.

При това този разлом касае ПАРИТЕ. В тази връзка ще ви напомня за знаменития лаф, че "за каквото и да се говори, в крайна сметка става дума за пари".

Разбира се, караницата няма да продължи вечно, защото иначе ще е гибелна. Любопитен ще е изходът й - дали Базел ІІІ ще се приложи в пълна степен, както беше договорено навремето, или ще се направи някакъв компромис.

**** Лично аз считам, че 19-те държави са напълно прави в позицията си.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.