"Пари имаме бол". Какво стои зад конфликта между Корнелия Нинова и ВМЗ-Сопот

https://svobodnoslovo.eu/nachlna-dyasno/pari-imame-bol-kakvo-stoi-zad-konflikta-mezhdu-korneliya-ninova-i-vmz-sopot/2538 SvobodnoSlovo.eu
"Пари имаме бол". Какво стои зад конфликта между Корнелия Нинова и ВМЗ-Сопот

Българските военни заводи работят на пълни обороти. Доставките вече се планират за след повече от година. Търговците искат готова продукция веднага, а тези, които я получат - печелят веднага. Участват ли политици в разпределянето на потоците от пари?

Военната инвазия на Русия срещу Украйна доведе до увеличаване в пъти на производството и износа на оръжие от България. Макар официално да не изнасят директно оръжие за Украйна, предприятията от българския военно-промишлен комплекс имат осигурени поръчки за месеци напред и работят на пълни обороти.

На този фон в петък вицепремиерката Корнелия Нинова уволни ръководството на най-голямата държавна фирма за производство на снаряди и ракети. Промяната във ВМЗ-Сопот беше мотивирана с натрупани финансови загуби за първите три месеца на годината. В понеделник обаче освободените директори от борда отхвърлиха обвиненията и отговориха с конкретни числа.

Експерти видяха зад действията на Нинова лобистки интереси, синдикатите в завода заплашиха с протести, а кметът на Сопот обвини вицепремиерката, че вкарва в ръководството на ВМЗ корумпирано лице. Какво може да стои зад изненадващата промяна на ръководството на едно военно предприятие, което има осигурени договори за милиони?

Петък, ранен следобед

В края на миналата работна седмица Корнелия Нинова свика брифинг, за да обяви, че Държавната консолидационна компания (ДКК) сменя цялото ръководство на ВМЗ-Сопот. ДКК управлява държавните фирми и е под контрола на Министерството на икономиката, оглавявано от Нинова.

Вицепремиерката каза, че причина за промяната е загубата на дружеството от над 1 млн. лв. за първите три месеца на годината, разпродаването на активи на ВМЗ "зад гърба" на ДКК и министерството, както и това, че ръководството на военното предприятие не е изплатило дивидента си към държавата.

Последва светкавично опровержение на членовете на Съвета на директорите на ВМЗ, което описва коренно различна картина.

„На нас касата ни е пълна “

Освободеното ръководство на ВМЗ разпространи обща позиция, в която казва, че Нинова е изнесла "редица неверни твърдения".

"Първото невярно твърдение е, че ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд, за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв. Фактите са следните – ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв.,“ се казва в позицията на освободените директори.

„Положението е толкова добро, колкото не е било никога“, каза за Свободна Европа освободеният председател на борда на директорите на ВМЗ Никола Стоянов.

„На нас касата ни е пълна. Имаме пари бол“, каза Стоянов.

Според освободените членове на Съвета на директорите само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на ВМЗ са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева.

„Ние през ноември едва събирахме пари за заплати. Тези суми са аванси по договори. Имаме договори до 2024 г. и в момента е борба за стока“, каза Никола Стоянов.

Освободените директори твърдят, че причината ВМЗ да не са изплатили дивидент на държавата са действията на ДКК, която е собственик на военния завод. Отчетът на предприятието е внесен, но не е одобрен от консолидационната компания.

"Без тяхното одобрение ние не можем да преведем дивидента", каза Стоянов.

В изявлението на ръководството на ВМЗ се казва, че информацията за финансовите резултати на дружеството е „публична и лесно проверима“, но това не е така. Финансовите отчети на ВМЗ не са публикувани, а от Министерството на икономиката и ДКК не ги предоставиха на Свободна Европа.

Къде е заровено кучето

Търговията с оръжие следва определени правила, а този бизнес не обича публичността и сътресенията. ВМЗ не продава продукция на крайни купувачи, а на търговци. Търговците са тези, които получават разрешение да изнасят военната продукция до крайните клиенти в чужбина.

„Ние никога не продаваме директно. Нашите клиенти се борят за стока“, каза Никола Стоянов.

В момента борбата за стока е свързана с голямото търсене заради руската инвазия в Украйна и нуждите на украинската армия от въоръжение по съветски стандарти. Точно такова въоръжение се произвежда от повечето от фирмите в България.

Всички наличности в складовете ​от преди началото на войната вече са изчерпани, а сроковете за изпълнение по нови договори вече се дават най-рано за след година.

Стоянов отказа да коментира причините за изненадващото си освобождаване, но ще го обжалва в съда.

"Конкретна българска фирма"

Свободна Европа потърси за коментар бившия директор на държавното търговско дружество „Кинтекс“ Александър Михайлов, като запознат със сектора. „Кинтекс“ е едно от дружествата, през които минава износът на българско оръжие. Михайлов също беше уволнен от Нинова. Той заподозря в отстраняването си разчистване на пътя за „таен износ на оръжия“.

Според Михайлов именно борбата за стока е в основата на отстраняването на ръководството на ВМЗ.

„Има хипотеза, че ръководството на Министерството на икономиката е оказвало индиректен натиск върху ръководството на ВМЗ да се произвежда приоритетно стоката на конкретна фирма“. Целта е била тази фирма да изпревари останалите чакащи за готова продукция, което би я поставило в по-добри позиции на фона на търсенето на стока "сега и веднага".

Александър Михайлов не пожела да посочи името на фирмата, за която твърди, че е било лобирано.

„Може би имаме вмешателство от ръководството на Министерството на икономиката във ВМЗ-Сопот да се погазват търговски принципи, производствен график и други основополагащи правила в търговията и производството на оръжие, за да се облагодетелства конкретна българска фирма“.

Свободна Европа разговаря с още двама души, запознати с оръжейното производство и търговия, които потвърдиха тази хипотеза. От Министерството на икономика не отговориха на изпратените въпроси.

Кои са новите лица във ВМЗ

Смяната на ръководството на ВМЗ провокира и обществена реакция в Сопот. Кметът на града Деян Дойнов даде извънредна пресконференция, на която обяви, че е бил „озадачен“ и „притеснен“ от промените във ВМЗ. Дойнов е бивш член на борда на директорите на предприятието и бивш кадър на Българската социалистическа партия (БСП), чиито председател е вицепремиерката Корнелия Нинова.

"Това, което нас ни притеснява, е, че според г-жа министърката там ще бъдат назначени хора, за които, техни качества били почтеност и професионализъм. Не съм убеден, че това е така", каза кметът.

Той насочи критиките си към Камен Шаралиев, предложен от Нинова за член на борда на директорите на ВМЗ. Шаралиев е бивш заместник-кмет на Сопот. Настоящият кмет на Сопот твърди, че има сигнали за злоупотреби на Шаралиев, докато е бил част от управата на града. Дойнов каза, че ще изпрати писмо до премиера Кирил Петков, за да провери „професионалните визитки за почтеност“ на предложеното от Нинова ръководство на ВМЗ.

На пълни обороти

Скандалът около смяната на ръководството на ВМЗ-Сопот избухна на фона на ръста в производството на българските военни заводи. Те работят на пълни обороти от началото на годината. В първите два месеца на войната на Русия срещу Украйна България е изнесла оръжия и боеприпаси на близо три пъти по-висока стойност, отколкото през същия период миналата година. Това стана ясно от отговор на вицепремиерката Корнелия Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента в началото на март. Официалната дестинация на оръжията не е Украйна, но страните, за които са предназначени, подпомагат Киев военно.

Междуведомствената комисия за експортен контрол, която одобрява износа на оръжия и технологии с двойна употреба, е издала 31 разрешителни за износ на оръжия и боеприпаси между 20 февруари и 13 април 2022 г. Войната започна на 24 февруари. Разрешителните включват бронирани и защитни средства, боеприпаси, стрелково оръжие и симулатори и боеприпаси за учения на обща стойност над 316 млн. евро.

В разрешенията е записано, че оръжията и боеприпасите са предназначени за Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Румъния, Словения, Полша, Литва и Естония. Всички тези държави са членки на НАТО и предоставят военна помощ на Украйна.

За същия период през 2021 г. са издадени разрешения за износ на оръжия и боеприпаси на стойност 117 млн. евро - почти три пъти по-малко.

Генка Шикерова

Генка Шикерова е разследващ журналист в Свободна Европа от 2020 година. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.

https://www.svobodnaevropa.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.